Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Formula 1 VPN-Suomi

Päijät-hämessä syntynyt ja näköjään pysynytkin. Asun maaseudulla pienessä jatkuvaa remonttia kaipaavassa mökissä koiran ja kissan kanssa. Olen ollut yrittäjänä mutta palannut kokin hommiin alkuperäiseen ammattiini.

Kuukausi: maaliskuu 2023

Harmittaa…

Juuri kun innostuin blokkaamisesta, niin tuli vastoinkäymisiä. Läheiseni menehtyi. Suru oli suuri ja hommia tuli paljon, joten enää ei jäänyt aikaa kirjoittamiselle, vaikka kuinka olisin halunnut jatkaa tätä.

Piti tyhjentää asuntoa, sopia erilaisia asioita, käydä töissä ja töiden jälkeen usein asunnolle pakkaushommiin. Olipa rankka kokemus!

Tein diilin patinan kanssa joka tyhjentää kuolinpesiä. Luulin, että nouto on melkein ilmaista, kun tavarat menee heille myyntiin, mutta erehdyin siinäkin. Pidin hintaa aika kovana, mutta kaikella on tietty hintansa, ei kukaan mitään tee puoli-ilmaiseksi. Onhan siinä heilläkin työtä, kun kantavat tavarat pois ja isoimmat joutuivat purkamaankin työkaluilla. Pakkasin kaikki vaatteet ja astiat yms. heille valmiiksi.

Miten paljon ihmisille kertyykään tavaraa. Nyt sen oikein konkreettisesti huomasi, kun joutui toisen kotia tyhjentämään. Samalla tuli ajatelleeksi omaa kotia ja sitä tavaramäärää mitä tulee kerättyä, vaikkei tarvitse. Mistäköhän moinen hamstraus on peräisin. Ostetaan kirppareiltakin kaikenlaista mukamas kivaa koriste-esinettä tms. ja koti on muutenkin pullollaan kaikenlaista. Kaapit ihan täynnä astiaa, kippoa ja kuppia, vaatetta jms. että huh huh

.. että tällä lailla tällä kertaa

Omituisten otusten kerho

Omituisten otusten talossa tapahtuu kaikenlaista outoa. Säilytän yleensä kotivaatteita kylppärin tason päällä ja olen muutaman päivän arvuutellut, että miksi vaatteeni ovat jostain kohdin aina märkiä. Katselin kattoa, ei näy mitään kosteaa läikkää. Tason päällä seinään kiinnitettynä on lämminvesivaraaja. Tutkailin sitä ja mitä ihmettä. Pohjassa oli pieni reikä. Varaaja on muovia ja pohja on tasaisen näköinen. Miten kummassa siinä voi olla reikä. Taskulampulla tutkailin ja reikähän se siinä ihan keskellä pohjaa oli  ja vesitippa siinä reiässä juuri tipahtamassa pöytätasolle. Jaaha joku pikakorjaushan se pitäisi tehdä. Mullahan on liimaa, laitan sitä. Hyvä idea, mutta ei sit kuitenkaan. Ei se liima mitään pitänyt. Vesi tuntuu olevan aika vahva elementti, kun se tulee vaan läpi. Ei kun kuppi alle ja antaa sitten vuotaa.  Poikani tuli käymään ja näytin hänelle, että katso mitä täällä omituisten otusten talossa taas tapahtuu. Ei päivääkään, ettei jotain, tai siltä tuntuu. Piuha irti pistorasiasta ja alapohja laitteesta auki. Auts. Miten ihmeessä laite on suunniteltu? Just siitä mistä vesi tippuu on sähköjohdot ja vesi valuu tipoittain niitä pitkin. Mitä ihmettä? Ei me enää uskallettu laittaa laitetta päälle, vaan nyt pitää tutkia netistä löytyykö osia, vai pitääkö ostaa  kokonaan uusi lämminvesivaraaja.

Laitoin alle kuvan silitysraudastani, josta pohja irtosi. No, tuosta on kyllä  jo vähän aikaa, mutta näin täällä omituisten otusten kerholla sattuu ja tapahtuu. Kun aina sattuu, niin siihen tottuu:))

Autohuolto

Käytin autoa taas tutussa paikallisessa korjaamossa. Autoon vaihdettiin öljyt ja suodattimet.

Olen ollut ihan tyytyväinen palveluun, mutta tänään eräs henkilö alkoi kertomaan, että jotkut korjaajat saattavat huijata. Sanovat, että suodattimet ja öljyt vaihdettu, mutta tosiasiassa niitä ei olekaan vaihdettu, vaan lisätty vaan vähän öljyä vahojen päälle ja täyshinta on kyllä kuulemma otettu. Itsellenikin on kyllä kerran kauan aikaa sitten käynyt juuri noin, että korjaamon piti vaihtaa suodattimet ja auton öljyt.  Jostain syystä(olikohan käyntiinlähtö ongelmia tai jotain) vein melkein heti tuon tapahtuneen jälkeen autoni toiselle korjaajalle ja kerroin, että autooni on juuri vaihdettu suodattimet jne. mutta eipä ollutkaan kuulemma vaihdettu, vaan vanhat sinne oli jätetty. Sen jälkeen en sinne korjaamolle enää mennyt.

En oikein ymmärrä miksi pitää asiakasta huijata, vai onko se taas niin, että naisia voi huijata, kun ne ei ymmärrä autoista juurikaan. Nyt en halua yleistää, varmasti on naisia, jotka ymmärtävät autoista kaiken, mutta itse en ymmärrä, joten olen varmasti huijattavissa. Jotenkin tuntuu, että pitääkö heti huollon jälkeen käyttää auto jollain luottomiehellä, joka katsoisi onko todellisuudessa tehty ne mitä piti?

Pitääkö oikeasti?  Eikö enää voi luottaa korjaamoihin tai kehenkään? Miksi jotkut yrittäjät uskaltavat  tehdä noin?  Onhan kysymys oman firman maineesta ja palvelun laadusta.  Jos halutaan säästöjä kepulikonstein, niin kannattaa lopettaa koko yritys ei huijaamisella kovin kauas pötkitä.

Vanha sanonta sanoo, hyvä kello kauas kuuluu, mutta paha kello kauemmaksi. Toisin sanoen tutkimusten mukaan huonoa palvelua jaksetaan valittaa vielä viikkojenkin päästä jokaiselle. Hyvästä palvelusta sen sijaan mainitaan korkeintaan muutamalle läheiselle tuttavalle.

Asiakkaan kokemukseen ei ole varaa suhtautua välinpitämättömästi!

Kansanradio

Kuuntelin pitkästä aikaa eilen kansanradiota. Se on radiokanava jonne kansalaiset saa soittaa mielipiteitään, antaa palautetta joko positiivisia tai negatiivisia. Mainio sanonta kansanradiosta: Se kokoaa tosikoiden ja veitikoiden puheenvuorot ihastuttavan vihastuttavaksi kimaraksi joka sunnuntai klo 12.08.

Aikapaljon tuntui asiat koskevan hallituksen päätöksiä ja sähkön hintaa. Valitettiin pörssisähköstä, että määräaikaisia sopimuksia ei voi purkaa. Sähköyhtiöt rasittaa kansalaisten lompakkoa. Sähkön siirtoa jotkut toivoivat poistettavan, niin sähkön hinta tuntuisi halvemmalta. Kyllähän se totta on, että siirtomaksu on paljon enemmän kuin itse sähkönhinta. Paikallinen sähkönjakeluyhtiö vastaa sähkönsiirrosta, ostit energiasi mistä tahansa. Sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa. Sähkölasku jaetaan aina sekä käyttö- että siirto-osuuksiin. En ymmärrä miksi tuollainen siirtomaksu piti aikoinaan sähkön hintaan lisätä?

Toinen purnaamisen aihe: vanhusten liikkuminen palvelujen äärelle on myös heikentynyt. Eiväthän kaikki asu kaupunkien keskustassa ja kauppojen vieressä, vaan on paljon asukkaita, jotka ovat aina asuneet maalla ja viihtyvät edelleen niissä maisemissa, mutta nyt tuntuu, että kaikki ajetaan kaupunkeihin, ettei tulisi kustannuksia lisää valtiolle.  Miksi äänestetään, kun valtio hakee aina lisää säästökohteita jolla saada valtion kanssaan enemmän ja enemmän varoja.

Positiivista oli tässä kansanradiossa, että nuoretkin ottivat kantaa ohjelmassa ja halusivat myös äänensä täällä kuuluviin. He halusivat, että vanhat ja nuoret voisivat lisätä kanssakäymistä keskenään ja vaikka näin radionkin välityksellä. Kyllä kanava on tarkoitettu kaikille, luulen, mutta tuntuu, että vanhempi väki  on kuitenkin siellä enemmän äänessä.

Luonto

 Meille suomalaisille luonnon raikkaus ja runsaus on helposti saavutettavissa melkein kuin itsestään selvyys, vaikka ei pidä unohtaa että sekin muuttuu kovaa vauhtia. Meillä on sisäinen tarve olla luonnossa tai lähellä luontoa. Pieni tauko vehreässä puistossa tai lumisessa metsässä saa todistetusti stressikäyrät laskuun ja väsymyksen väistymään. Rikkautta on neljä vuodenaikaa jotka värittävät suomalaista maisemaa. Nyt myös revontulia on nähty useampana iltana ja yönä. Miten huimia värityksiä taivaalle voikaan ilmestyä. Aivan mahtavaa!

Raikas ilma, kasvit, puut ja metsä saavat mielen virkeäksi. Luonnolla on paljon vaikutuksia. Se hellii sekä rauhoittaa mieltä. Metsästä usein haetaan rauhoittumista, siellä voi myös seikkailla ja vetää henkeä. Metsä tarjoaa myös arvokkaita puhtaita antimia, kuten sieniä ja marjoja. Minulle metsä on hyvin tärkeä, niin liikkumiseen, kuin marjastamiseen, jota harrastan marja-aikaan usein päivittäin. Metsässä eläimet ovat tehneet omia polkujaan, joita on kiva tarkkailla. Luonnon näkeminen ja kuuleminen on jo positiivinen tunne. Asun maalla ja pihapiirissäni on pieni metsäalue jossa on mäntyjä ja koivuja. Puut ovat olleet vuosikausia paikallaan ja tarvitsee ihailla niiden kuntoa. Varsinkin mäntypuu on minun mieleeni, mutta myös koivupuu on kaunis, se on oikein suomalainen puu,  josta tehdään saunanvihtoja ja lehtiä voi kuivattaa ja käyttää kuivattuna vaikka jalkakylpyihin tai saunatuoksuun. Rakastan keväällä kun koivunlehdet puhkeaa ja se vihreys mikä niistä syntyy on jotain niin voimaannuttavaa. Kevät on vuodenajoista parasta, kaikki puhkeaa kukkaan myös ihmiset muuttuvat iloisemmaksi. Valoisuus ja auringonpaiste lisääntyy ja antaa energiaa. Kerään kesän ensimmäiset nokkosenalut ja kuivatan ne. Keväällä alan miettimään jo kasvimaata,  mitä alkaisi kasvattamaan ja laittaisiko itämään jo jotain. On ihanaa omistaa oma piha! Saan keinun esille kesän alussa ja voin nukun vaikka päikkärit siinä tai lukea kirjaa. Laitan saunan lämpiämään ja katselen savun noustessa kauniisti piipusta sekä tuoksu mikä siitä lähtee. aah odotan niin kesää..Luonto I love it.

Luontoa kannatta suojella, jotta se pysyisi alkuperäisessä  kunnossa. Ilmastonmuutokset aiheuttaa luonnonmullistuksia kuten kuivuutta, metsäpaloja ja vesipulaa ympäri maailmaa sekä uhkaa luonnon ja eläinten tulevaisuutta.

Luonto tekee osansa tehden meistä onnellisempia ja energisempiä. Liikkukaamme siis luonnossa nauttien sen tarjoamista eduista. 

Lasten hyvinvointi

Lasten, nuorten ja eläinten hyvinvointi on minulle ykkösasia. Huoli on suuri, koska päivittäin lukee ja kuulee perheiden eroista, lasten huostaanotoista ja monista muista ongelmista. Suomi on valittu monta kertaa maailman onnellisemmaksi maaksi, mutta millä mittareilla.  Täällä on myös yhteiskunnallisia ongelmia. Hyvinvointialueita on Suomessa 21. Sote uudistus, johon kuuluvat kaikki sen alueella sijaitsevat kunnat. Tuoko sote uudistus hyvinvointia?

Missä näkyy se hyvinvointi?  Lapset ja nuoret meidän tulevaisuus, kärsivät entistä enemmän masennuksesta, päihteiden sekakäytöstä, koulun käynti ahdistaa. Luokkakoot kasvaneet ja keskittyminen herpaantuu isoissa luokissa. Yksilöt hukkuu massaan ja opettajat ovat väsyneitä. Oppilaille tullut enemmän haasteita monikulttuuristen luokkien lisääntyessä.

Apua ei saa silloin kun sitä tarvitaan ja monet valittaa, että vaikka hakeutuu apuun, ei ole aikoja. Vanhemmuuteen tullut myös enemmän haasteita, kun rahat ei riitä tässä kulutusyhteiskunnassa. Rajoja ei osata eikä jakseta vetää. Hyvinvointiyhteiskunnassa kaikilla pitäisi olla kaikkea. Lapset vertaavat usein mitä toinen saa ja kaikilla ei läheskään ole varaa kalliiseen elektroniikkaan, lomamatkoihin, upeisiin autoihin, saatikka muotivaatteisiin, jalkineisiin, koulutarvikkeisiin jne. Suomessa  vaihtelevat vuoden ajat jo vaativat vaatetukseen panostamiseen. Talviurheiluvälineet on oltava, luistimet, sukset ja muut välineet ja asut sen mukaan.

Vanhemmatkin uupuu, rahat ei riitä ja haluaisi lapselleen parempaa, enkä nyt tarkoita, että kaikkea pitää ostaa mitä lapsi haluaa. Kaikilla vanhemmilla ei vaan riitä resurssit, jaksaminen nykynuorien kanssa, Rahojen niukkuus saa usein jo vanhemmissa aikaan masennusta ja sitä mukaan lapsista huolehtiminen jää vähäisemmälle, kun omat voimavarat uupuu. Usein alkoholi ja päihteet tulee mukaan tässä kohtaa. Huostaanotot ja lastensuojeluilmoitukset lisääntyneet (n.+6% verraten edelliseen vuoteen)

Lasten suojeluun perustetaan  nyt uusia virkoja kun huomattu, että tilanne vaatii korjaustoimenpiteitä. Apua tarvitsevien määrä on kasvanut huimasti. Mielestäni kaikki tämä olisi pitänyt ajatella ennakoivasti jo monia vuosia sitten, kun kaikkia karsittiin. Monet koulut lopetetiin, yhdistettiin oppilaat isoiksi ryhmiksi, löytyi ”homekouluja joita piti lopettaa” syitä etsittiin että saatiin ”säästöjä” aikaiseksi ja pah.. sanon minä. Nyt ne säästöt tulevat yhteiskunnalle monin kerroin kalliimmaksi, mutta nythän meillä on sote ja palvelut paranee ja hyvinvointiyhteiskunta voidaan hyvin.

Ennakointi kaikissa asioissa, eli miettiä mitä seurauksia on tietyillä päätöksillä!

 

 

Palkkaneuvottelut ja -erot

Palkkaneuvotteluja tuntuu riittävän. Lakkoilemalla eli työnseisauksella työntekijät pidättäytyvät työnteosta, jonka tarkoitus on edistää työehtosopimusneuvotteluja. Lakkoilemalla nähdään konkreettisesti mihin työnseisaus johtaa ja mitä vaikutuksia lakoilla on yhteiskunnassa. Lakko on ankarin työtaistelutoimenpide. Työtaistelutoimenpiteitä on muitakin esim. ylityökielto ja vuoronvaihtokielto. Työtaistelut ovat tarpeellisia, jotta työehdot saadaan soviteltua kaikille osapuolille sopiviksi. Työsopimuslakia alempia sopimuksia ei voi koskaan sopia, vaan aina parempia ehtoja voidaan sopia.

Mielestäni jokaisen suomen kansalaisen pitäisi saada riittävä toimeentulo ja työssäkäyville riittävä palkka. Miten määritellään sitten riittävä toimeentulo. Minun määritelmäni riittävästä toimeentulosta tulee tässä. Jokaisella asumiskulut vievät kuukauden palkasta/eläkkeestä suurimman osan, arvioni alimmillaan vuokra n. 600e vähintään, sähkö n. 200-300e, vesi n.30,00,  puhelinkulut 40,00, vakuutukset n.55,00, ruoka n. 300-400, vaatteet ja pesuaineet jms. n. 100,00

600,00 +300,00+30,00+40,00+55,00+300+100,00=1425euroa

Tein tämän laskelma mielestäni minimin mukaan ja siksi, että tässä olisi konkreettisesti se mitkä on pakolliset kulut kuukaudessa. Tähän ei ole laskettu velkoja, asuntolainoja, korkoja, lääkekuluja, auton kuluja, bensalaskuja, lääkärissäkäynti kuluja, hammaslääkärikuluja yms. Tästä voi jokainen päätellä mikä on riittävä toimeentulo. Jospa hekin joiden ei koskaan tarvitse harkita millä maksaa seuraavan kuukauden laskut, jospa heidänkin silmänsä avautuisivat, että todellakin moni elää niin tiukalla budjetilla ja kaikki on kiinni palkoista.

Pääsääntöisesti palkkaneuvottelut ovat työnantajan ja työntekijän välille solmittuja sopimuksia, vaikka työehtosopimukset määrittelevätkin minimipalkat joihin monet työnantajat vetoavat. Myös miesten  ja naisten välinen palkkaerot on edelleen yksi tasa-arvo-ongelma. Henkilökohtaisia palkanlisiä voi neuvotella pätevyyden, työkokemuksen, työn vaativuuden ja osaamisen perusteella. Työtä voidaan arvioida myös siten onko kysymys asiantuntijatyöstä, esimiesvastuusta, taloudenhallinta vastuusta tms. Miten sitten arvioidaan työn vaativuus? Omasta mielestäni raskas työ keittiössä kokkina on vaativaa, siihen kuuluu keittiöstä vastaaminen, tilausten teot, monien sovelluksien hallinta, laskutus, kassanhallinta, omavalvonnan hallinta, kuormien purku, päivittäinen puhtaus ja paljon muuta. Palkka ei kuitenkaan mielestäni ole vaatimustason mukainen, jos saan verrata esim. johonkin toiseen työhön, jossa palkka parempi ja kevyempi työ. Mikä siis on työn vaativuustaso?

Työntekijöiden hyvinvointi, turvallisuus ja terveellissyys luodaan osaavalla johtamisella. Työsuojelulla parannetaan työntekijöiden jaksamista. Työsuojelu vaikuttaa myös työn tuloksellisuuteen ja tuottavuuteen. Kun työolot ovat turvalliset ja terveelliset, sairauspoissaolot, työtapaturmat sekä työn haitallinen kuormitus vähenevät ja työyhteisöt toimivat paremmin sekä tuloksellisuus ja tuottavuus lisääntyy ja myös hyvät työolot houkuttelee uusia työntekijöitä.

Kehitys- ja palkkakeskusteluja tulisi käydäkin vähintään kerran vuodessa. Miten se vaan näin naisena tuntuu, niin vaikealta, koska sitä neuvottelua saa itse pyytää ja ruinata ja sittenkin, vaikka itse tiedostaa oman ammattitaitonsa, sen ylistäminen, perusteluja harkiten miettinyt ja työstä hyvin suoriutuenkin tuntuu, ettei silti ole ansainnut palkankorotusta. Työnantaja usein vetoaa miten huonosti yrityksellä menee, niin aina.

Työhakutilanteessa kannattaa hankkia hyvät taustatiedot palkkatasoista, ennen kuin asettaa omat palkkapyyntönsä hakemukseen. Palkkapyyntöä kannattaa perustella sitovuuden, vaativuuden tai omaan työkokemukseen. Jos työssä joutuu tulosvastuuseen tai työ on kovin itsenäinen  ja vastuullinen, voi palkasta hyvinkin neuvotella noihin vedoten.

Kirjotuksellani koetan saada ymmärrystä siihen millä rahamäärällä kukin joutuu tulemaan toimeen ja suostuisivatko esim. kansanedustajat leikkaamaan palkoistaan. Tulisivat näin kansalaisia vastaan ja näyttäisivät esimerkkiä näissä asioissa. Joka paikassa kiristetään, niin miksi ei hallituksen jäseniä tai kansanedustajia lomauteta tai irtisanota, kun suomessa on talous tiukilla.  Sieltähän ne parhaimmat ja suurimmat säästöt tulisi. Pienituloisilla ei kertakaikkiaan ole enää mistä ottaa tai kiristää.

Talouden kiristymiseen on varmasti vaikutusta myös pakolaisavulla. Heitä otetaan maahan ja toimeentulotuki heillekin on maksettava, asunnot, puhelimet, koulutus, tulkkipalvelut, terveydenhuoltokulut jne. Avustaako EU valtioita, jotka ottavat pakolaisia, vai onko se pelkästään veronmaksajien rahoilla rahoitettavaa? Mitä vaikutuksia näillä asioilla on maan omille kansalaisille?

Televisiosta olen seurannut ohjelmaa rikkaat ja rahattomat. Siinä ohjelmassa rikkaat ovat ihan hämillään siitä, että pitäisikö jollain 60 eurolla/viikko tulla toimeen, kun he itse käyttävät 1000- 1500 e kuukaudessa. Todella huomaa miten suomessa on kansa jakautunut rikkaat ja köyhät. Kaiken maailman tilastoja tehdään keskituntipalkoista (2500kk) niin haluaisin tietää kenen keskituntipalkoista ne lasketaan, ei ainakaan pienituloisten, joita suomessa on suurin osa. kts. laskelmani edellä.

 

Veneitä

Olen maalaillut veneen kuvia akryylimaalilla ja akvarelleilla. Kuvia on näille sivuille aika vaikea laittaa, kun se ei hyväksy isommassa koossa olevia kuvia. Noista on vaikea saada selvää, mutta laitoinpahan vaihteeksi maalauksianikin tänne.

Päivän törmäykset

Tänään lähdin aamusta taas ajoissa liikkeelle, lenkille jo ennen kuutta ja jooga päälle.

Sitten auto öljynvaihtoon ja samalla korjaaja katsoo nesteet ja rengaspaineet. Tiedän auton huolloista itse sen verran, että osaan tankata, lisätä pissapoikaan nestettä sekä tarkistaa öljytikun. Käytän autoani aina samalla korjaajalla, eli taas suosin kylän palveluja. Kerran on tainnut palvelu olla heikonlaista, mutta muuten kaikki on toiminut hyvin. Auton huolto kesti noin puolitoistatuntia, jonka odotin korjaamolla. Siksi  siellä kun se sijaitsee ihan metässä. Ei sieltä voi lähteä mihinkään, jos ei ole kyytiä. Menihän se aika jotenkin, vähän tunkkaisessa taukohuoneessa, jossa oli poltettu tupakkaa ja sai minunkin vaatteeni haisemaan tupakalta. Korjaamo maksu aina kirpaisee, mutta huollettavahan se on autoakin, jos meinaa sillä liikkua.

Lähdin jatkamaan sitten matkaa ja tarkoitus oli käydä kirpparilla etsimässä koiralleni uutta petiä. Saavuin kirpparirakennukselle ja astelin sisälle ajattelematta mitään kunnes huomasin, että kaikki oli sisätiloissa muuttunut. Kirppari oli  lopettanut kuulemma ajat sitten, sain tietää yhden toisen kaupan myyjältä. No ei sitten mitään, jätän kirpparilla käynnin väliin ja lähden ruokaostoksille.

Saavuin kauppakeskukseen ja parkkeerasin autoni. Miten kummassa saan sen aina vinoon:)). Lähdin, mutta matkalla välähtikin, että parkkikiekko pitää laittaa ja lähdin autolle takaisin juoksuaskelin. Parkkikiekkoni on aivan rikki ja aikani taistellessa sen kanssa, sain sen toimimaan, kun ensin purin sen osiksi ja sain ajan kohdilleen. Sekin on pitänyt uusia, mutta aina jää tuollaiset, kun käytän aika harjoin kiekkoa.

Ensimmäiset ostokset oli kissan ja koiran ruoat.. Siinäkin on isot haasteet, kun vaihtoehtoja on miljoonia tai ainakin siltä tuntuu, kun niitä hyllyjä tutkii. Kissalle on paljon helpompi ostaa, kun se on niin nirso, että  sille käy vaan tietty ruoka, mutta koiralle periaatteessa voin ostaa mitä vaan, se syö kyllä. Joskus se on kovasti rapsuttanut itseään ja olen silloin yrittänyt valikoida ruokia niin, että olisi viljattomia tms. En ole oikein saanut selvää mistä se kupsuttaminen on johtunut, mutta kokeilemalla olen oppinut. Löysin eläinten ruoat, koiralle iso säkki ja kissalle pieni paketti ja pari pussia märkäruokaa. Kantaa ne ensin autoon ja jatkoin sitten ostoksille samaan kauppakeskukseen takaisin. Oli monta asiaa hoidettavana ja ajattelin, kun olen lomalla, niin nyt on hyvää aikaa hoitaa ne pois.

Pysähdyin ottoautomaatin luona. Ajattelin ottaa vähän käteistä rahaa. Minun edessäni oli kaksi ihmistä. Automaatilla oli mies ja mitä ihmettä se oikein teki. Pankkiautomaatilla luki talletus ja otto. En ole pankkiautomaatilla koskaan itse muuta tehnyt kuin ottanut rahaa ulos.  Sitten alkoi kuulua kovaa kolikoiden kilinää ja katselin ihmeissäni, että onko se joku peliautomaatti, no ei  nyt sentäs. Mies tyhjensi pienestä ämpäristä kolikoita sellaiseen koloon. Kolikot ne siellä kolisi, sekä osa niistä tippui palautuslaatikkoon. Eiköhän automaatti huolinut kaikkia kolikoita? En tiennytkään, että kolikoita voi palauttaa noin. Siinä aikani katselin sen miehen touhuja, eikä siitä loppua näyttänyt tulevan, niin tuskastuin ja lähdin, mutta olipa uusi kokemus. Lähtisinkö itsekin tyhjentämään säästöpossua sinne? Minulla ei edes kerry koskaan kolikoita niin paljon, että minun niitä pitäisi säästöpossuihin tai ämpäreihin säästellä. Rahan käyttö on muutenkin niin vähäistä, jos maksan rahalla, yritän etsiä tasarahaa. Niin saa niitä pikkukolikoita käytettyä pois.

Kävin siinä matkan varrella myös apteekissa ja siellä kyllä keretään palvelemaan ihmistä. Aina on joku myyjä vierellä. Hain vain reseptilääkkeeni.

Ruokakauppaan ja siinä sivussa silmäilin ale kenkähyllyjä. Tarve olisi uusille talvikengille, mutta niitä on vaikea keväisin enää löytää. Koot ovat menneet ja saatavilla vain lenkkarin tyylisiä, jotka itse luokittelen kesäkäyttöön, vaikkakin niitä näkeekin useimmilla talvipakkasillakin. Tuntuu, ettei omat varpaat tarkenisi sellaisissa. Minulla pitää olla kunnon talvikengät ja oikein karvavuori. Ruokahyllyjä kohti. Evästä pitäisi ostaa lastenlasten kanssa reissuun, kun lähdetään. Löysin kaikkea kivaa pientä purtavaa, mutta kaikista söpöimmät oli pienet ketsuppi ja sinappipullot jotka bongasin. Ne on just sopivan kokoisia retkelle mukaan nuotilla kun makkaraa paitelemme.

Olisi pitänyt laitta joku vierelle, niin olisi paremmin saanut selvää niiden pienuudesta 250g. Korkeus 14,5 cm. Älykännykkäkin on noita isompi.

 

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi