Palkkaneuvotteluja tuntuu riittävän. Lakkoilemalla eli työnseisauksella työntekijät pidättäytyvät työnteosta, jonka tarkoitus on edistää työehtosopimusneuvotteluja. Lakkoilemalla nähdään konkreettisesti mihin työnseisaus johtaa ja mitä vaikutuksia lakoilla on yhteiskunnassa. Lakko on ankarin työtaistelutoimenpide. Työtaistelutoimenpiteitä on muitakin esim. ylityökielto ja vuoronvaihtokielto. Työtaistelut ovat tarpeellisia, jotta työehdot saadaan soviteltua kaikille osapuolille sopiviksi. Työsopimuslakia alempia sopimuksia ei voi koskaan sopia, vaan aina parempia ehtoja voidaan sopia.
Mielestäni jokaisen suomen kansalaisen pitäisi saada riittävä toimeentulo ja työssäkäyville riittävä palkka. Miten määritellään sitten riittävä toimeentulo. Minun määritelmäni riittävästä toimeentulosta tulee tässä. Jokaisella asumiskulut vievät kuukauden palkasta/eläkkeestä suurimman osan, arvioni alimmillaan vuokra n. 600e vähintään, sähkö n. 200-300e, vesi n.30,00, puhelinkulut 40,00, vakuutukset n.55,00, ruoka n. 300-400, vaatteet ja pesuaineet jms. n. 100,00
600,00 +300,00+30,00+40,00+55,00+300+100,00=1425euroa
Tein tämän laskelma mielestäni minimin mukaan ja siksi, että tässä olisi konkreettisesti se mitkä on pakolliset kulut kuukaudessa. Tähän ei ole laskettu velkoja, asuntolainoja, korkoja, lääkekuluja, auton kuluja, bensalaskuja, lääkärissäkäynti kuluja, hammaslääkärikuluja yms. Tästä voi jokainen päätellä mikä on riittävä toimeentulo. Jospa hekin joiden ei koskaan tarvitse harkita millä maksaa seuraavan kuukauden laskut, jospa heidänkin silmänsä avautuisivat, että todellakin moni elää niin tiukalla budjetilla ja kaikki on kiinni palkoista.
Pääsääntöisesti palkkaneuvottelut ovat työnantajan ja työntekijän välille solmittuja sopimuksia, vaikka työehtosopimukset määrittelevätkin minimipalkat joihin monet työnantajat vetoavat. Myös miesten ja naisten välinen palkkaerot on edelleen yksi tasa-arvo-ongelma. Henkilökohtaisia palkanlisiä voi neuvotella pätevyyden, työkokemuksen, työn vaativuuden ja osaamisen perusteella. Työtä voidaan arvioida myös siten onko kysymys asiantuntijatyöstä, esimiesvastuusta, taloudenhallinta vastuusta tms. Miten sitten arvioidaan työn vaativuus? Omasta mielestäni raskas työ keittiössä kokkina on vaativaa, siihen kuuluu keittiöstä vastaaminen, tilausten teot, monien sovelluksien hallinta, laskutus, kassanhallinta, omavalvonnan hallinta, kuormien purku, päivittäinen puhtaus ja paljon muuta. Palkka ei kuitenkaan mielestäni ole vaatimustason mukainen, jos saan verrata esim. johonkin toiseen työhön, jossa palkka parempi ja kevyempi työ. Mikä siis on työn vaativuustaso?
Työntekijöiden hyvinvointi, turvallisuus ja terveellissyys luodaan osaavalla johtamisella. Työsuojelulla parannetaan työntekijöiden jaksamista. Työsuojelu vaikuttaa myös työn tuloksellisuuteen ja tuottavuuteen. Kun työolot ovat turvalliset ja terveelliset, sairauspoissaolot, työtapaturmat sekä työn haitallinen kuormitus vähenevät ja työyhteisöt toimivat paremmin sekä tuloksellisuus ja tuottavuus lisääntyy ja myös hyvät työolot houkuttelee uusia työntekijöitä.
Kehitys- ja palkkakeskusteluja tulisi käydäkin vähintään kerran vuodessa. Miten se vaan näin naisena tuntuu, niin vaikealta, koska sitä neuvottelua saa itse pyytää ja ruinata ja sittenkin, vaikka itse tiedostaa oman ammattitaitonsa, sen ylistäminen, perusteluja harkiten miettinyt ja työstä hyvin suoriutuenkin tuntuu, ettei silti ole ansainnut palkankorotusta. Työnantaja usein vetoaa miten huonosti yrityksellä menee, niin aina.
Työhakutilanteessa kannattaa hankkia hyvät taustatiedot palkkatasoista, ennen kuin asettaa omat palkkapyyntönsä hakemukseen. Palkkapyyntöä kannattaa perustella sitovuuden, vaativuuden tai omaan työkokemukseen. Jos työssä joutuu tulosvastuuseen tai työ on kovin itsenäinen ja vastuullinen, voi palkasta hyvinkin neuvotella noihin vedoten.
Kirjotuksellani koetan saada ymmärrystä siihen millä rahamäärällä kukin joutuu tulemaan toimeen ja suostuisivatko esim. kansanedustajat leikkaamaan palkoistaan. Tulisivat näin kansalaisia vastaan ja näyttäisivät esimerkkiä näissä asioissa. Joka paikassa kiristetään, niin miksi ei hallituksen jäseniä tai kansanedustajia lomauteta tai irtisanota, kun suomessa on talous tiukilla. Sieltähän ne parhaimmat ja suurimmat säästöt tulisi. Pienituloisilla ei kertakaikkiaan ole enää mistä ottaa tai kiristää.
Talouden kiristymiseen on varmasti vaikutusta myös pakolaisavulla. Heitä otetaan maahan ja toimeentulotuki heillekin on maksettava, asunnot, puhelimet, koulutus, tulkkipalvelut, terveydenhuoltokulut jne. Avustaako EU valtioita, jotka ottavat pakolaisia, vai onko se pelkästään veronmaksajien rahoilla rahoitettavaa? Mitä vaikutuksia näillä asioilla on maan omille kansalaisille?
Televisiosta olen seurannut ohjelmaa rikkaat ja rahattomat. Siinä ohjelmassa rikkaat ovat ihan hämillään siitä, että pitäisikö jollain 60 eurolla/viikko tulla toimeen, kun he itse käyttävät 1000- 1500 e kuukaudessa. Todella huomaa miten suomessa on kansa jakautunut rikkaat ja köyhät. Kaiken maailman tilastoja tehdään keskituntipalkoista (2500kk) niin haluaisin tietää kenen keskituntipalkoista ne lasketaan, ei ainakaan pienituloisten, joita suomessa on suurin osa. kts. laskelmani edellä.
Vastaa