Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Ilmainen sähkön kilpailutus netissä - Sähköt.net

Päijät-hämessä syntynyt ja näköjään pysynytkin. Asun maaseudulla pienessä jatkuvaa remonttia kaipaavassa mökissä koiran ja kissan kanssa. Olen ollut yrittäjänä mutta palannut kokin hommiin alkuperäiseen ammattiini.

Kuukausi: lokakuu 2023

Matkustaminen Nuorgamiin

Olen niin ylpeä omasta ystävästäni ja hänen rohkeudestaan heittäytyä uusiin asioihin. Minulta tällainen rohkeus puuttuu. Olen rohkea kyllä päätöksien teossa, mutta yksin reisuun lähteminen ei onnistu. Tarvitsen tuekseni aina jonkun, johon voi turvautua. Yhdessä on kivempi.

Ystävälläni oli jo jonkin aikaa ollut mielessä, että jotain pitäisi elämällään tehdä. Työpaikkakaan ei enää tunnu hyvältä jne. Jotain opiskelemaan ehkä, että saisi opintovapaata silloinhan voisi vaikka muuttaa paikkakuntaa ja lähteä ihan toiselle puolelle suomea. Ihan Suomen päälakeen Nuorgamiin. En ollut koskaan kuullutkaan koko paikasta ja Googlestahan siitä löytyi tietoa. Pieni paikka ihan Norjan rajalla. Mahtavaa ja upeeta, että joku uskaltaa repäistä itsensä irti ja menoksi vaan. Kimpsut ja kampsut kasaan ja sinne meni. Asunto, työpaikka ja opinnot samasta paikasta, niin mikä onnenpotku.

Ehdotin hänelle, että alkaa pitämään blogia, onhan tuo ihan mielettömän erikoista ja eksootista lähteä Nuorgamiin. Kylmään ja pimeään, no en sitä kyllä oikeasti tiedä, vaikka  niin ei olisikaan. Uudet maisemat ja uusi elämä joksikin aikaa. Irti omasta arjesta ja tutustua uusiin maisemiin. Saada uusia kokemuksia ja vaikka mitä. Aivan mahtavaa!

Haikeana kuitenkin pikkasen olen, menetinhän hänet melko kauaksi, mutta en kuitenkaan iäksi. Hän tulee kyllä takaisin …

 

Työilmapiiri ja joustaminen

Moikka

Halusin vähän avautua työyhteisöstä ja työssä joustamisesta. Voidaanko työyhteisössä hyvin ja mitkä asiat vaikuttavat työhyvinvointiin?

Miten työstä saadaan mielekästä ja motivoivaa ja voiko itse vaikuttaa asiaan?

Paljon nousee näistä epäkohdista asiaa, mutta pureudun enemmän nyt tähän työajan joustoon. Itselläni nousee aina viha, kun kuuntelen epäkohtia ja miten ihmsiä kohdellaan.

Tehdäänkö työpaikoilla jousto helpoksi? kuinka paljon työnantajasi vaatii joustamaan? Joustaako vain työntekijät vai pitäisikö joustoa tulla myös esimiehiltä ja johtoportaalta.

Työelämän joustot usein kuitenkin tarkoittavat vain työnantajan tarpeiden mukaan joustamista, näin ei saisi olla.

Keskustelemme usein työyhteisöissä  joustamattomuudesta työnantajan puolelta.

* Organisaation arvot ja johtaminen vaikuttavat työyhteisön hyvinvointiin sekä yksittäisten henkilöidenkin hyvinvointiin,

koska työntekijöitä pitäisi kohdella yksilöinä ja yhdenvertaisesti.

*  Johtaa pitäisi oikeudenmukaisesti, avoimesti ja kannustavasti. Näin saadaan onnistumisia ja kasvatettua työmotivaatiota. Näin myös työntekijät tuntevat tulleensa kuulluksi ja itsensä arvostetuksi.

Jokaisella ihmisellä on omia yksityisasioita, joissa tarvitsisi työelämän joustoa ja ymmärrystä sovitella työaikaansa jos vaan mahdollista. Hyvän esimiehen kyllä pitäisi pystyä ottamaan kantaa työntekijän tarpeisiin, koska erilaisissa elämäntilanteissa on erilaisia tarpeita. Arjen haasteet heijastuvat kotoa myös työelämään sekä työpaineet seuraavat usein vapaa-ajan käyttäytymiseen. Ei mitkään virkistyspäivät yms auta, jos muuten työpaikalla pelisäännöt on peestä.

Monesti asiat on tahtokysymyksiä, joustetaanko vai ei. Mielestäni kaikki mikä ei haittaa työtä on mahdollista!

Joustavuudella saadaan aikaan myös laatua työelämään sekä hyvinvointia mistä hyötyy kumpikin osapuoli. Tuon kun työnantajat hoksisivat. Pelkkä tieto siitä,

että tarpeen tullen voi järjestellä työaikaansa, auttaa jaksamaan. Joustavuus ehkäisee myös työuupumusta.

Pieni tauko töistä voi ehkäistä monen kuukauden sairasloman sekä usein joustot myös auttavat pidentämään työuraa sekä lisää työtyytyväisyyttä ja- tehokkuutta

Väestöliiton tutkimuskin sen osoittaa. Siksi jokaisen organisaation ja esihenkilön pitäisi miettiä, kuinka työntekijän työskentelytapoja voisi tukea. Alaisiin tulisi luottaa.

kerron esimerkin elävästä elämästä: Tässä taannoin, kun työkaverini pyysi palkatonta 1,5 tuntia. Hänellä oli päksissä kokeissa käynti perjantai iltapäivällä ja olisi halunnut lopun päivää palkatonta, kun sijainenkin oli jo talossa, eikä olisi sieltä enää tarvinnut työhön asti ajaa. Esimies ei suostunut antamaan palkatonta, vaan käski tulla takaisin töihin tekemään sen 1,5 tuntia takaisin. Päivä oli perjantai, eikä mitään valmistelua seuraavalle päivälle tarvinnut edes tehdä. Työntekijä tuli tekemään ne tunnit takaisin ja pahoitti mielensä kovasti tästä asiasta ja oli sitä mieltä, että tt täytyy kyllä joustaa, mutta työnantajan puolelta ei jousteta ja kyseessä oli kuitenkin vain 1,5 tuntia. Hän pillahti itkuun. Minun kävi sääliksi, koska tulee tunne, ettei hänen työtään arvosteta. Tarkennan, että kysymys oli ateriapalvelusta eli naisvaltaisesta alasta, jos näin saa sanoa. En tiedä onko sillä merkitystä, mutta uskon kuitenkin näin. Minun mielestäni tässä tapauksessa on kyse kiusaamisesta ja vallan käytöstä.

Jotta ihmisellä olisi hyvä tunne tulla töihin ja heistä saataisiin paras teho irti, heitä pitäisi kuunnella ja ajatella heitä kokonaisuutena. Kaikille työntekijöille mielestäni pitäisi sallia juuri heidän elämäntilanteelleen sopiva jousto, jos se jotenkin vaan on mahdollista. Esimiehen asenteella ja esimerkillä on valtava merkitys!

Kerron tässä vielä esimerkin joka liittyy tuohon edelliseen..Meidän oma esimies on erittäin hyvä ja pidetty esimies, joka kuuntelee ja joustaa niinkuin pitääkin, mutta hän on saanut johtoportaasta huutia ja palautetta siitä, että työntekijöiden työajoissa ei voi joustaa milloinkaan, eikä kenekään kanssa, eli ei saa lepsuilla. Hän on siis joustanut meidän kanssamme aina joskus. Johtoporras on siis kieltänyt joustot. Minkälaiset arvot on tällaisella yhtiöllä kysyn vaan??

Eikö esimiehille ole annettu esimiehenoikeuksia,  jotka hänelle kuuluu, puuttumatta ylempää siihen jos toinen hoitaa työnsä hyvin ja on pidetty.

Suosittelisin puuttumaan asiaan ja panostamaan hyvään johtamiskulttuuriin, jossa ymmärretään myös työntekijän asemaa.

 

 

 

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi